Motoros jogosítványszerzés gyakori kérdések és válaszok

› Ha már van valamilyen jogosítványom és a KRESZ-vizsgán megbukom, elveszik-e a meglévő jogosítványomat?

A sikertelen vizsga nem érinti a már meglévő jogosítványt, nem fogják elvenni.

› Ha megszerzem a motoros jogosítványt szállíthatok-e utast?

Kezdő vezetői engedéllyel utas nem szállítható 2 évig. De ha a B kategóriád már több mint 2 éve megvan, akkor már nem kezdő a jogsid, tehát a friss motor jogsival így szállíthatsz utast is.

› Mennyi időm van befejezni a tanfolyamot, ha a KRESZ vizsga után csak később szeretném folytatni a gyakorlati felkészítést?

A sikeres KRESZ vizsgától 2 év áll rendelkezésedre, hogy befejezd a teljes tanfolyamot.
Ha a 2 év letelt újra kell kezdeni a tanfolyamot az elejétől.

› Átjöhetek másik motoros iskolából az S.O.S motoros iskolába tanulni?

Igen, az elhagyni kívánt iskola ügyfélszolgálatán kérj egy formanyomtatványt tanuló áthelyezésről (képzési igazolás). A többit már mi intézzük.

› Vizsgázhatok-e saját motorral?

Igen, a kiválasztott jogosítvány kategóriához megfelelő, érvényes műszaki vizsgával rendelkező saját motor használata lehetséges.

Megszerezhető nemzetközi kategória Kategóriának megfelelő saját motor használat műszaki feltételei
A korlátlan motor jogosítvány oldalkocsi nélküli kétkerekű motorkerékpár, legalább 595 cm3 és legalább 50kW, illetve legalább 180 kg terheletlen tömeg
A2 motor jogosítvány A2 kategóriába sorolható, oldalkocsi nélküli kétkerekű motorkerékpár legalább 245 cm3-vel és legalább 20kW motorteljesítménnyel, de max 35 kW ill. max 0,2 kW/kg-ig!
A1 / B125 motor jogosítvány kétkerekű motorkerékpár 125 cm3-ig; teljesítménye 11kW-ig; teljesítmény/saját tömeg aránya 0,1 kW/kg-ig, de legalább 120 cm3 hengerűrtartalom
AM (Moped) kétkerekű segédmotoros kerékpár max. 50 cm3, max. 4 kW motorteljesítmény

› Saját motorral történő vizsga esetén kevesebbe kerül a jogosítvány megszerzése?

Igen, akár 20%-kal is csökkenhet a gyakorlati tandíj. Feltétele, hogy a saját motoroddal csinálod végig a gyakorlatot és a vizsgákat is.

› Vizsgázhatok–e automata váltós motorral?

Igen, de ha automata váltós motorral vizsgázol, akkor a jogosítványban szerepelni fog a korlátozás, hogy csak automata váltós motort vezethetsz!

Iskolánk az A1 és AM kategóriás jogosítványhoz tud automata váltós motort biztosítani, de ha neked van a kategóriának megfelelő, csinálhatod a saját motoroddal is.

› Mi van, ha nem megyek el a vizsgára?

Vizsgát legalább egy héttel a kapott vizsga időpontja előtt lehet lemondanod, ellenkező esetben, ha nem jelensz meg a vizsgán vagy elkésel róla, akkor csak pótvizsgadíj ellenében tudsz új vizsgaidőpontot kérni. Kivéve, ha beteg voltál, akkor viszont a betegségről szóló orvosi igazolást (legalább 3 napig fekvőbeteg voltál) a Közlekedési Hatósághoz 8 napon belül kell benyújtani.

› Mit vigyek magammal a vizsgára?

  • Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél,
  • érvényes jogosítvány /ha már van/ vagy ideiglenes jogosítvány,
  • ha lejárt a jogsid, akkor a régi jogsi és egy friss érvényes orvosi alkalmassági /kivéve B125 mert ehhez kell a meglévő és érvényes B kategóriás jogsi/,
  • ha a jogosítványban vagy az orvosi alkalmasságiban szerepel az, hogy csak szemüveggel vezethetsz /01.01-es korlátozás/, akkor szemüveget vinni kell a gyakorlati vizsgára,
  • valamint az adott kategória első vizsgaeseményén (ez általában a KRESZ vizsga) MINDENKINEK be kell mutatni egy tetszőleges eredeti iskolai bizonyítványt (legalább 8 általános) is!

Jelentkezés

A jogosítvány jelentkezés

Tel.: +36 70 3 40 40 40

A jelentkezésed elküldése után munkatársunk hamarosan visszahív
a részletekkel.

Induló tanfolyamok

A jogosítvány időpontok

Induló A kategóriás jogosítvány tanfolyamaink.

Hétköznapi tanfolyamok

A járványügyi helyzetre való tekintettel A kategóriás tantermi képzéseket ideiglenesen nem indítunk, helyette a távoktatásos (e-learning) elméleti képzést ajánljuk mindenkinek!

E-learning rendszerű elméleti tanfolyam egyénileg bármikor kezdhető!

Jogosítvány tudásbázis

Jogosítvány szerzéssel, KRESZ változásokkal, autózással és motorozással kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok, tippek és tanácsok.

Tanuló tájékoztatók

› A kategória tanuló tájékoztató

Tájékoztató az A kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges tan- és vizsgadíjakról, elsősegély oktatásról, elméleti és gyakorlati oktatásokról.
Tovább »

Vizsgával kapcsolatos információk

› Vizsga útvonalak

Zuglói, budaörsi és gazdagréti vizsgaútvonalak.
Tovább »

› Vizsga feladatok

B kategóriás jogosítvány rutin vizsga feladatok, B kategóriás járműkezelési vizsga minősítő lap, motor műszak, motor jogosítvány manőverezési feladatok, motor járműkezelési vizsga minősítő lap.
Tovább »

› BÜ vizsga feladatok
   (C és CE kategória)

Műszaki kérdések C és CE kategória.
Tovább »

Hasznos információk, aktualitások

2015 KRESZ vizsgakérdések változásai

A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2015 januárjától megújult kérdésadatbankkal végzi a kategóriás tanulók számítógépes elméleti vizsgáztatását.
Tovább »

› 2013 KRESZ változások

A személygépkocsikat érintő KRESZ változások.
Tovább »

› 26 KRESZ teszt kérdés

26 kresz teszt kérdés, amelyek gyakran előfordulnak a kresz vizsgákon és amelyeket a vizsgázók általában elrontanak.
Tovább »

Motorosbolt - MotorVerzum