SOS Autósiskola Budapest

Segítünk+36 70 3 40 40 40

Motoros jogosítványszerzés gyakori kérdések és válaszok

Ha már van valamilyen jogosítványom és a KRESZ-vizsgán megbukom, elveszik-e a meglévő jogosítványomat?

A sikertelen vizsga nem érinti a már meglévő jogosítványt, nem fogják elvenni.

Ha megszerzem a motoros jogosítványt szállíthatok-e utast?

Kezdő vezetői engedéllyel utas nem szállítható 2 évig. De ha a B kategóriád már több mint 2 éve megvan, akkor már nem kezdő a jogsid, tehát a friss motor jogsival így szállíthatsz utast is.

Mennyi időm van befejezni a tanfolyamot, ha a KRESZ vizsga után csak később szeretném folytatni a gyakorlati felkészítést?

A sikeres KRESZ vizsgától 2 év áll rendelkezésedre, hogy befejezd a teljes tanfolyamot.
Ha a 2 év letelt újra kell kezdeni a tanfolyamot az elejétől.

Átjöhetek másik motoros iskolából az S.O.S motoros iskolába tanulni?

Igen, az elhagyni kívánt iskola ügyfélszolgálatán kérj egy formanyomtatványt tanuló áthelyezésről (képzési igazolás). A többit már mi intézzük.

Vizsgázhatok-e saját motorral?

Igen, a kiválasztott jogosítvány kategóriához megfelelő, érvényes műszaki vizsgával rendelkező saját motor használata lehetséges.

Megszerezhető nemzetközi kategória Kategóriának megfelelő saját motor használat műszaki feltételei
A korlátlan motor jogosítvány oldalkocsi nélküli kétkerekű motorkerékpár, legalább 595 cm3 és legalább 50kW, illetve legalább 180 kg terheletlen tömeg
A2 motor jogosítvány A2 kategóriába sorolható, oldalkocsi nélküli kétkerekű motorkerékpár legalább 245 cm3-vel és legalább 20kW motorteljesítménnyel, de max 35 kW ill. max 0,2 kW/kg-ig!
A1 / B125 motor jogosítvány kétkerekű motorkerékpár 125 cm3-ig; teljesítménye 11kW-ig; teljesítmény/saját tömeg aránya 0,1 kW/kg-ig, de legalább 120 cm3 hengerűrtartalom
AM (Moped) kétkerekű segédmotoros kerékpár max. 50 cm3, max. 4 kW motorteljesítmény

Saját motorral történő vizsga esetén kevesebbe kerül a jogosítvány megszerzése?

Igen, akár 20%-kal is csökkenhet a gyakorlati tandíj. Feltétele, hogy a saját motoroddal csinálod végig a gyakorlatot és a vizsgákat is.

Vizsgázhatok–e automata váltós motorral?

Igen, de ha automata váltós motorral vizsgázol, akkor a jogosítványban szerepelni fog a korlátozás, hogy csak automata váltós motort vezethetsz!

Iskolánk az A1 és AM kategóriás jogosítványhoz tud automata váltós motort biztosítani, de ha neked van a kategóriának megfelelő, csinálhatod a saját motoroddal is.

Mi van, ha nem megyek el a vizsgára?

Vizsgát legalább egy héttel a kapott vizsga időpontja előtt lehet lemondanod, ellenkező esetben, ha nem jelensz meg a vizsgán vagy elkésel róla, akkor csak pótvizsgadíj ellenében tudsz új vizsgaidőpontot kérni. Kivéve, ha beteg voltál, akkor viszont a betegségről szóló orvosi igazolást (legalább 3 napig fekvőbeteg voltál) a Közlekedési Hatósághoz 8 napon belül kell benyújtani.

Mit vigyek magammal a vizsgára?

  • Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél,
  • érvényes jogosítvány /ha már van/ vagy ideiglenes jogosítvány,
  • ha lejárt a jogsid, akkor a régi jogsi és egy friss érvényes orvosi alkalmassági /kivéve B125 mert ehhez kell a meglévő és érvényes B kategóriás jogsi/,
  • ha a jogosítványban vagy az orvosi alkalmasságiban szerepel az, hogy csak szemüveggel vezethetsz /01.01-es korlátozás/, akkor szemüveget vinni kell a gyakorlati vizsgára,
  • valamint az adott kategória első vizsgaeseményén (ez általában a KRESZ vizsga) MINDENKINEK be kell mutatni egy tetszőleges eredeti iskolai bizonyítványt (legalább 8 általános) is!

E-learning tanfolyamA kategóriás jogosítvány

E-learning rendszerű elméleti tanfolyam egyénileg bármikor kezdhető!

Elkezdem
Kiváló autósiskola

Kiváló autósiskola

Autósiskolánk átlagostól kiemelkedőbb szakmai felkészültségét, és oktatóink kiváló pedagógiai képességét még a Nemzeti Közlekedési Hatóság is dícsérettel illette.

Nézd meg, miben vagyunk jobbak!