SOS Autósiskola Budapest

Segítünk+36 70 3 40 40 40

Jogosítvány szerzés – Gépjárművezetői alkalmasság

A gépjárművezetői alkalmasság, így a jogosítvány megszerzésének alapfeltétele, hogy a vezető esetleges betegsége vagy kezelésének hatása ne okozzon veszélyt se önmagára, se a közlekedésben résztvevők számára. Az orvostudomány a teljes korlátozás mellett foglal állást a társadalom megóvása, illetve a biztonságos közlekedés megteremtése érdekében. Bizonyos betegségek esetében ez kiemelten igaz. Epilepsziás betegség esetén jogosítvány bevonás van érvényben.

Jogosítvány szerzése epilepszia esetén

Epilepsziás betegség esetén, rendszeres gyógyszerszedés mellett lehetséges a biztonságos vezetés! Magyarországon 1992 előtt rendkívül szigorú jogszabályt alkalmaztak az epilepsziás betegekkel szemben. Az 1992-ben született, új, jelenleg is hatályos rendelkezések azonban már tartalmazzák az egyéni mérlegelés lehetőségét, így adva lehetőséget az epilepsziás betegeknek a jogosítvány megszerzésére. Az epilepszia betegség gyógyulását 3 év gyógyszer melletti és 2 év gyógyszermentes tünetmentesség igazolja, fontos azonban megemlíteni, hogy hivatásos gépjárművezetésre még így sincsen lehetőség! Az alkalmi rohamok esetében a törvény 1 éves időt és az EEG eltérések hiányát írja elő.

Jogosítvány szerzése cukorbetegség esetén

Az egyedi elbírálás során hátrányt jelenthet, az előírttól tartósan eltérő anyagcsere-állapot fennállása, a gyakori vércukoresések, látásromlás, mozgászavar vagy az alkalmasságot befolyásoló szövődmény megléte, azonban általánosságban kijelenthető, hogy a rendezett anyagcsere-állapotú, vércukoresésre nem, illetve csak kevéssé hajlamos, szövődményektől mentes cukorbetegek szerezhetnek nem hivatásos gépjárművezetői engedélyt. A jogosítvány megszerzésének egészségügyi engedélyezését, illetve annak meghosszabbítását a mindenkori jogszabályok írják elő.

Jogosítvány szerzése hipertónia esetén

A gyógyszerrel beállított hipertónia, azaz magas vérnyomás nem befolyásolja a vezetői engedély megszerzését. Akár hivatásos gépjárművezetői engedély is szerezhető.

Jogosítvány szerzése légzőszervi betegség esetén

A légzőszervi betegségek, mint például az asztma vagy COPD (krónikus obstruktív légúti betegség), minden esetben egyedi elbírálást igényelnek. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy ilyen betegség meglétekor nem szerezhetünk jogosítványt.

Jogosítvány szerzése glaucoma esetén

Ha ellenőrzött glucomáról (zöldhályogról) van szó, akkor valószínűleg semmi akadálya nem lesz a jogosítvány megszerzésének, hosszabbításának. Hosszabbítás esetén friss szemész szakorvosi vizsgálatra lesz szükség. A vizsgálaton figyelembe kell venni a látótér kiesést.

Autó jogosítvány: Autós képzéseinkről itt olvashatsz bővebben!
Motor jogosítvány: Motoros képzéseinkről itt olvashatsz bővebben!

E-learning tanfolyamminden kategória

E-learning rendszerű elméleti tanfolyam egyénileg bármikor kezdhető!

Elkezdem
Kiváló autósiskola

Kiváló autósiskola

Autósiskolánk átlagostól kiemelkedőbb szakmai felkészültségét, és oktatóink kiváló pedagógiai képességét még a Nemzeti Közlekedési Hatóság is dícsérettel illette.

Nézd meg, miben vagyunk jobbak!