SOS Autósiskola Budapest

Segítünk+36 70 3 40 40 40

Jogosítvány bevonása

Hogyan történhet a jogosítvány bevonása? Vezetői engedélyt vagy az intézkedő rendőr, vagy a lakóhely szerint illetékes okmányiroda vonhat vissza.

Jogosítvány bevonása a helyszínen

Ittas vezetés esetén, a közlekedési bűncselekmények jelentős részében, és súlyosabb következménnyel járó balesetokozás esetén az intézkedő rendőr elveszi a jogosítványt a helyszínen a gépjárművezetőtől.

Jogosítvány bevonása az eljárás alatt

Amennyiben az intézkedő rendőr nem vette el a jogosítványt a helyszínen, később, a rendőrségi eljárás megindításával egyidejűleg a hatóság intézkedik arról, hogy az elkövető lakóhelye szerint illetékes okmányiroda vonja vissza a gépjárművezetői engedélyt és jegyezze be a közlekedési nyilvántartásba a vezetői jogosultság szünetelésének tényét. Ezen okmányirodai határozatok azonnal, fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtják ezeket az intézkedéseket.

Meddig lehet bevonva a jogosítvány

A jogosítvány bevonása a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart, ezért szinte bármilyen hosszú ideig lehet bevonva a jogosítvány. A büntető eljárások között gyakori az olyan is, mely akár 3-5 évig is elhúzódik. Ezért nem ritka az sem, hogy hosszabb ideig van bevonva a jogosítvány, mint a későbbiekben, a bíróság áltál kiszabott büntetés időtartama. Amikor pedig a bíróság a járművezetőt felmenti, akkor a gépjárművezetői engedély indokolatlanul volt bevonva.

Miért vonhatják be a jogosítványt?

A gépjárművezetői engedélyt bevonják ittas vezetés esetén, bevonhatják a közlekedési bűncselekmények jelentős részében, súlyosabb következményekkel járó balesetokozás esetén, és bevonhatják gyorshajtás esetén is.

Autó jogosítvány: Autós képzéseinkről itt olvashatsz bővebben!
Motor jogosítvány: Motoros képzéseinkről itt olvashatsz bővebben!

E-learning tanfolyamminden kategória

E-learning rendszerű elméleti tanfolyam egyénileg bármikor kezdhető!

Elkezdem
Kiváló autósiskola

Kiváló autósiskola

Autósiskolánk átlagostól kiemelkedőbb szakmai felkészültségét, és oktatóink kiváló pedagógiai képességét még a Nemzeti Közlekedési Hatóság is dícsérettel illette.

Nézd meg, miben vagyunk jobbak!